Byvandringer


By- og kirkegårdsvandringer om besættelsestidens Aarhus

Besættelsesmuseet udbyder en række by- og kirkegårdsvandringer i Aarhus C og på Aarhus Nordre og Vestre Kirkegård.

Bemærk: Alle vandringer forudsætter, at deltagerne kan gå 5 km og holde til at stå op i 1,5 time.

Booking: Kontakt receptionen i Den Gamle By

Telefon: 8612 3188
Mail: information@dengamleby.dk


Aarhus under besættelsen

På turen fortælles om, hvordan det gik for sig, når ellers lovlydige borgere opsøgte ”Den sorte Børs” for at handle med rationeringsmærker, cigaretter, cykelslanger og andre mangelvarer.

Her fortælles overordnet om de fem besættelsesår og om, hvordan det var at leve i en besat by. Der fortælles om skumle sortbørshandlere, om tyskerne, modstandsbevægelsen og den tyske terror, der ramte byen mod slutningen af krigen. Byvandringen afsluttes på Bispetorvet, hvor der fortælles om de dramatiske dage omkring befrielsen.

Type: Byvandring
Varighed: 1,5 time
Maks antal: 35
Pris: 2000 kr. 
Mødested: Ved Besættelsesmuseet, Mathilde Fibigers Have 2, 8000 Aarhus C.


Voldens By

På turen fortælles om storbranden natten til den 22. februar 1945, hvor fem aarhusianere blev ofre for en terroraktion udført af tyskerne og deres danske agenter.

Her tages udgangspunkt i de dramatiske begivenheder, der udspillede sig i byens gader i det sidste år af besættelsen. Der fortælles bl.a. om den berygtede stikkerske Grethe Bartram, der angav 54 personer til det tyske sikkerhedspoliti. Der fortælles om stikkerlikvideringerne, og vi kommer forbi Guldsmedgade, hvor nazistiske terrorister i februar 1945 sprængte gaden i stykker med flere civile ofre til følge. Byvandringen slutter på Bispetorvet med fortællingen om ildkampen på dagen for Danmarks befrielse, 5. maj 1945.

Type: Byvandring
Varighed: 1,5 time
Maks antal: 35
Pris: 2000 kr.
Mødested: Hotel Royal, Bispegade


Jødernes flugt fra Aarhus

Under den tyske aktion mod de danske jøder i oktober 1943 flygtede mere end 60 aarhusianere med jødisk baggrund til Sverige. De efterlod deres familier, hjem og forretninger uden at vide, om de nogensinde kunne vende hjem igen. Vandringen fortæller om nogle af familierne og udfordrer fortællingen om, at de danske medborgere udviste en særlig humanistisk nationalkarakter. Flere jødiske forretninger og hjem i Aarhus blev udsat for tyverier.

Type: Byvandring
Varighed: 1,5 time
Maks antal: 35
Pris: 2000 kr.
Mødested: Hjørnet af Vester Allé og Janus la Cours Gade


På sporet af modstanden

Ruten kommer forbi Østergade, hvor kommunistiske sabotører i november 1943 sprængte et bageri, der leverede brød til tyskerne.

Aarhus fik de første illegale aktiviteter i 1941 og året efter begyndte de første kommunistiske sabotører at røre på sig. I 1943 blev modstanden en alvorlig torn i øjet på besættelsesmagten, og frem til befrielsen gik der ikke mange dage imellem, at sabotørernes bomber bragede løs. Der fortælles om modstandsbevægelsens tilholdssteder, ligesom vi kommer forbi nogle af mindesmærkerne for faldne modstandsfolk. Turen afsluttes ved Dokk1 ved mindesmærket for krigssejlerne.

Type: Byvandring
Varighed: 1,5 time
Maks antal: 35
Pris: 2000 kr.
Mødested: Hjørnet af Fredericiagade og Jægergårdsgade


Krigens pris

På Vestre Kirkegård fortælles om sabotøren Georg Mørk Christiansen, der blev henrettet af tyskerne på Skæring hede december 1943.

Med udgangspunkt i en række gravmæler og mindesmærker på Vestre Kirkegård fortælles om henrettede og dræbte aarhusianske modstandsfolk og om nogle af dem, der mistede livet i tyske koncentrationslejre. De allierede flyvergrave placeres i en overordnet militærstrategisk sammenhæng sammen med de mange hundrede tyske soldater og flygtningebørn, som ligger begravet på kirkegården.

Type: Kirkegårdsvandring
Varighed: 1,5 time
Maks antal: 25
Pris: 2000 kr.
Mødested: Viborgvej 47A, Store Kapel


Stikkere, værnemagere, krigssejlere og modstandsfolk

På Nordre Kirkegård fortælles om gravmæler for de aarhusianere, der valgte side og blev enten modstandsfolk eller forbundsfæller med besættelsesmagten. Et af stoppene er ved gravstedet for sabotøren Willy Samsing, der døde kort efter at være blevet evakueret fra koncentrationslejren Neuengamme.

På Nordre kirkegård fortælles om nogle af de danskere, der samarbejdede med tyskerne på den ene eller anden vis; og som for en af dem medførte, at han blev likvideret. Der berettes også om krigssejlere i britisk tjeneste og om sabotøren Willy Schmidt, der blev dræbt under en aktion allerede i maj 1943.

Type: Kirkegårdsvandring
Varighed: 1,5 time
Maks antal: 25
Pris: 2000 kr.
Mødested: Kirkegårdsvej 26. Ved kapellet.

Kontakt

For oplysninger om priser og booking kontakt venligst

Den Gamle By
Receptionen  
Telefon: 86 12 31 88 eller 
E-mail: reception@dengamleby.dk

Er du en skole, læs mere her.